< Till bloggens startsida

20130317

Nu var det väldigt länge sen jag satte mig ner och skrev. Som vanligt när mycket händer så glömmer jag bort att det jag mår bäst av, nämligen att skriva skriva skriva tills virrvarret i huvudet finns på pränt. Då och där kan jag lämna det och traska vidare på livets stig (oj, poetiskt).  
 
När farmor dog så skapade jag en blogg tillägnad henne för att få skriva av mig i min sorg och saknad. Jag väljer att avsluta den, men kopierar över delar av vad jag skrev till denna blogg. Bara för att kunna gå tillbaka och påminnas om vad som rörde sig i mitt huvud under de där turbulenta veckorna.
Jag tror att hon är med mig, att hon vakar över mig mer än någonsin. Kroppen är bara en form av existens, jag är övertygad om att hennes själ svävar fritt som en fågel och att hon är väldigt road över hur vi håller på här nere. 
 
Jag har äntligen flyttat från Rönninge. Nu bor jag i Bergshamra, bara några hundra meter från kollektivet, såå skönt att ha vänner nära, och fantastiskt att inte behöva stressa till jobbet. Stugan jag bor i är pyttepytteliten men såå mysig, det känns verkligen som mitt egna lilla krypin, min alldeles egna lilla fristad. 
Jag kan inte fatta att jag varit i Sverige i 3 år nu, tiden bara rusar. Jag trivs ganska bra med allting just nu, väldigt ovanligt och väldigt skönt. Äntigen lite harmoni i huset, ärligt talat så förtjänar jag det mer än någon annan om jag frågar mig själv:)
 
På fredag åker jag och pappa till Berlin, det är min 60-årspresent till honom. Det ska bli riktigt kul att åka dit. Nu var det inte så länge sen jag var där, men den stan kan man liksom inte få nog av, så är det bara. 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Från Farmorbloggen.

2013 0105

..Och förresten, nu är det nytt år igen. Jag har inte lovat något, inga nyårslöften som ajg behöver vara rädd för att inte kunna hålla. 
Jag ska nog försöka vara lite snällare mot mig själv, och försöka att inte vara så tungsint, grubblande och tro att folk inte tycker om mig. Men det är inget löfte, bara ett försök till att må bättre..
Farmor, 
Du poppar upp inom mig på något sätt varje dag. 
Nu befinner jag mig i Berlin, imorgon åker jag hem till Stockholm igen. Med blandade känslor... Det har har varit så skönt att vara här, att koppla bort vardagen lite, samtidigt som det innebär nya uppbrott och avsked. Som du vet så hatar jag att säga hejdå, men dessvärre är livet fyllt av avsked, det gäller att fokusera på mötena istället..
Idag har jag känt mig melankolisk, lite låg och ledsen. Vet inte vad det är som skapar känslan, jag har ju haft bra dagar här. M och jag har pratat hur mycket som helst, och han om någon känner mig så väldigt väl. Det kanske är just det, att man är nära någon som verkligen är nära en på riktigt, som gör att man kan släppa fram alla känslor som härjar i de innersta vrårna av en. Personer som man har nära ska man vara rädd om har jag lärt mig. Tomrummet efter dem går inte att återskapa, det går bara att leva på minnena av allt de gav.. Det finns ingen som kan ersätta att du inte är här, men jag kan nästan känna samma samhörighetskänsla med M som jag gjorde med dig. Den där känslan att det är ok att jag är som jag är och att allt inte behöver förklaras för man framträder så tydligt inför den andre att ord är överflödiga. Känslan kommuniceras liksom ändå..
Farmor, 
Jag var ute på stan i dag. På vägen hem gick jag förbi ditt hus. Känns så konstigt att inte ringa på porttelefonen. Att bara gå förbi. Tomhet. 
Men det tiden går ändå, trots allt. Var det du som tände julljusstaken häromdagen fastän jag släckt den? Det kändes väldigt mycket som att det var du som var här och sa hej. 
Mammas katt Tyson är väldigt fäst vid den låda som jag förvarar dina saker i, som om hon känner att sakerna har tillhört en väldigt snäll människa. För att vara ärlig så är hon hellre med lådan än med mig, vi har ju som sagt ett hatkärlek-förhållande den här katten och jag. Jag är kattvakt. Som vanligt är det en liten utmaning och prövning av tålamodet. Hon vill inte vara i samma rum som jag, hur mycket goda saker jag än ger henne, eller hur mycket jag än kelar med henne. Hon är en riktig mammagris. 
Om ett par dagar bär det av till Berlin. Det känns så välbehövt. När jag tänker efter så har den här hösten verkligen varit tuff. Att du blev sämre, och att det blev på riktigt att livet inte är för evig, var så svårt för migatt acceptera. Ingen kan förstå hur otroligt nära vi var, att det nästan var som att prata med sig själv ibland. Eller nåja, en klokare variant av sig själv. 
 
Jag försöker verkligen att minnas alla de fina upplevelserna med dig utan att blanda in massa tårar, men det är svårt. Jag saknar dig så. Och det var så sorgligt på slutet när du inte kunde läsa och hade så svårt att gå. Och ändå var då förbaskat envis farmor, hur orkade du hålla den där envisheten vid liv? Sista gången vi sågs hemma hos dig körde du ut mig, prompt. Jag skulle inte "sitta med en gammal kärring" utan jag skulle gå till min dåvarande pojkvän och "ha roligt". Du satt på rullatorn och vinkade till mig, och jag tänkte att det var den sista vinkningen. Och du log!! Du log trots att du måste haft så ont. 
Du är min hjälte och förebild, det spelar ingen roll vad andra säger (dina döttrar är ju duktiga på att trivialisera och feltolka); INGEN har haft så stor betyelse i mitt liv som du. Och du VISSTE det, och lät det vara så. Det är så fint, att du inte tog det ifrån mig. Du lät mig känna trygghet hos dig, din dörr var alltid öppen, telefonsamtalen alltid självklara. Mina långpromenader har tappat den där guldkanten i och med att vi inte babblar längre. Men jag hör dina ord i huvudet ganska ofta, och det är jag så tacksam för. Jag kommer aldrig att glömma allt vad du har gjort för mig. 

20121225

Farmor
Jag och pappa var ute och promenerade idag. Det var så vackert med all snö som liksom låg som ett täcke över träden. Det är som att vi inte kan prata om dig farmor, för det är så mycket som ligger och skramlar där emellan. Det där eviga dåliga samvetet som gnager i pappa på något sätt. Han VET att han är en del av att jag tydde mig så till dig. Det var ju bara du där. Och du var snäll och SÅG mig. Det saknar jag så fruktansvärt mycket, att bara ringa till dig och babbla om allt och inget i timmar. 
För precis ett år sen så var jag hemma hos dig, vi fikade och var lättade över att julen var över för den här gången, av olika orsaker. 
Jag kan inte minnas mina barndoms jular som ljusa eller roliga. Det var ett par jular med mamma som var riktigt fina. Uppehållsjular då det maniska och schitzofrena tagit paus från mamma en stund. Julklappar och gran, godis och förväntningar. Men sen kom julen då mamma sålde min hund dagen före julafton och jag tror att det var ungefär då som jag började avsky julen. Men jag måste säga att det inte känns så hemskt nu för tiden; snarare så känns det fint att vara ensam med mamma. Hon har dessutom varit så sjuk så jag har pysslat om henne ordentligt de här dagarna. 
Men det tar ju inte bort det tomrum som din frånvaro skapat i min lilla, känsliga själ. Jag tänker ofta på hur du skulle se på saken när jag är osäker själv. Du och Kevin, ni var så olika men så inspirerande båda två. Jag undrar om ni har setts, om ni tittar ner på mig och alla andra tillsammans och får er ett gott skratt över hur vi fortsätter att jaga på här nere. 
Om 5 dagar åker jag till Berlin, och det känns verkligen som att jag vattnar min själ genom att ge mig av på den resan. Vet inte vad jag ska göra eller vilka jag kommer att träffa, vet bara att jag behöver åka iväg och andas. 

20121224

Farmor, 
Jag har drömt om dig de senaste nätterna, men när jag vaknar så kan jag inte komma på vad som hände i drömmen, frustrerande. 
Julen var ju inte din favorithögtid och det är ju inte riktigt min heller, men jag måste säga att den har varit över förväntan. Jag och mamma åkte till moster och hon bjöd verkligen till för en gångs skull och höll INTE på att tala om vad som är rätt och fel och hur saker ska var (kors i taket). 
Jag och mamma åt lite julmiddag igår med, och vi använde servisen för första gången. Det kändes lite konstigt först men sen kom jag ihåg att du sa att jag verkligen ska använda den, så nu ska jag försöka att göra det, den är ju så fin. 
Jag saknar dig så farmor, men jag hoppas och tror att du har det bra där du är just nu. Jag saknar alla de där telefontimmarna så vansinnigt mycket, det är ett tomrum som jag försöker fylla upp. Just nu blir det mest gymmet, för det gör mig trött så att jag kan sova utan att grubbla alltför mycket. 
Världens största julkram till dig farmor, du finns inom mig hela tiden, din röst, dina ord, dina klokheter; jag vårdar minnena ömt..

20121210

Farmor, 
Även om vi inte umgicks så mycket under jularna så känns det så tomt utan dig här. Vi brukade sitta i telefon och gnälla över uhr jobbigt det är med alla måsten kring jul. I år skulle vi ha gömt oss hos dig och firat med att inte fira. Nu får jag göra det själv, men jag kommer nog inte undan lite firande ändå. Men jag sköter numera gnällandet på egen hand, men det är ju inte lika roligt om du förstår vad jag menar. 
Jag känner mig glad, men det är ändå ett visst vemod som smugit sig in under huden, som inte vill lämna mig. 
Att det ska vara så himla svårt att vara människa. Det måste ju du om någon upptäckt för decennier sedan, och ändå, denna orubbliga optimism. Du är min hjälpte farmor, och jag sa många fina saker till dig men just det sa jag aldrig och det ångrar jag verkligen. 
 
Vi får se vad som händer med han med de stora händerna, kanske ses vi igen innan han flyttar. Jag hoppas det. Gör vi det inte så är det nog en mening med det med. Men om du där uppifrån kan påverka på något sätt så kan du väl styra hans steg mot mig åtminstone en gång till innan han drar. Men usch vilken självisk önskan. Till och med ofint, men jag vet att du kan ta det, och jag vet att du vet hur less jag är på att sova själv vareviga natt, verkligen tråkigt. 
 
 

20121209

Farmor,
Dagarna går fort nu, de liksom bara svischar förbi i en blandning av glöggkvällar, julpyssel och..jag har träffat en kille. Till. Han är faktiskt så otroligt snygg, du skulle svimma av matthet i benen om du såg honom. Men det är inget seriöst, han flyttar tillbaka till Skottland snart, närmre bestämt om 10 dagar. Så ingenting att bygga något på, men väldigt mysigt i alla fall. Han har brunt tjockt hår, stora händer och han är bara så manlig som man kan bli.
 
Det känns som om du är med mig varje dag, som om du vakar över mig och ler i din himmel över hur jag snurrar till saker i onödan. Men jag jobbar på det, jag försöker att acceptera mig själv och livet som det är, och försöker uppskatta det som fungerar istället för att hitta fel. Det känns som om det har vänt lite, jag är faktiskt gladare nu än vad jag var för några veckor sedan. Och du är en lika stor inspiration nu som du var när du var i livet. Dina ord finns kvar inom mig, och jag kan plocka fram dem när jag vill. Det är värdefullt. Och det kan ingen ta ifrån mig.
 
Jag ska ordna en födelsedagsfest för pappa. Egentligen skulle ju ni två göra en gemensam fest, men det blir ju inte så nu. Men jag är säker på att du är med ändå, på något sätt. Insikten jag fått är att jag i mitt lilla hörn av världen kan försöka bryta den trend av missunsamhet och negativt som varit i släkten. Genom att bortse från hur ledsen jag var för ett par år sen så känns det som om jag gör något stort när jag bjuder hem alla till födelsedagsfesten. Jag tänker inte låta mitt sinne förmörkas på grund av det, jag försöker att höja mig över det.
 
Samma sak med mammas släktingar som aldrig hjälpt mamma när hon mått dåligt, speciellt min moster. Men igår var vi hemma hos henne på middag, och det gick upp för mig hur ensam hon måste vara. Inga barn och ingen som bryr sig om vad hon gör under julen. Jag frågade henne och hon sa att hon inte hade några planer, att hon skulle vara hemma. Ensam. Jag tycke så synd om henne så jag föreslog för henne och mamma att vi tre går till Grand Hotel och lyxar på julbuffén på julafton. Hon blev jätteglad. Och det kändes så bra i själen.
 
Jag saknar dig så, men det är en varm känsla av saknad, inte den där hårda, skoningslösa saknaden som gör ont. Det känns fint.

20121130

Farmor, 
Jag tror att det lättar. De senaste två dagarna har tankesnurrat dämpat sig och jag kan till och med se det positiva. Inte så att jag sprudlar men det känns åtminsotne meningsfullt att leva. Och jag tänker på dig med ett leende.Härom natten vaknade jag av att jag drömde att du skrattade, det kändes så verkligen,kanske var du och hälsade på mig i drömmarna? 
Snön faller utanför och det är så vackert. Tänker på förra året hur jobbigt det var för dig att handla när det var så isigt ute; det gick ju inte. Tänk att det bara var ett år sen, tiden springer iväg. Och mäniskor man älskar försvinnr. Både du och K slutade andas 2012, jag hoppas verkligen att 2013 blir ett år då alla omkring mig mår bra, jag själv också såklart.. 

20121127

Farmor, 
Jag känner mig osäker på mig själv, jag tvivlar och jag vågar inte sticka ut. Jag är hellre tyst än säger min mening och jag låter mig trampas på hellre än att ta en konflikt; vad är det som hänt med mig? Jag som brukade sjuda av självdistans och kunde ta det mesta med en klackspark har blivit en allvarlig tråkmåns som tar mig själv på ett alldeles för stort allvar. Jag antar att det är livets alla törnar som har murat in mig i någon sorts taggtråd, som att det skulle skydda mig själv när det egentligen bara isolerar mig från alla andra. Jag känner inte igen mig själv.
Och det är förbaskat tomt här utan dig. Jag tänker en sekundsnabb tanke ibland, att jag ska ringa dig och uppdatera, men sen kommer jag på, att det går ju inte. Men jag har slutat att slå ditt telefonnummer, i alla fall ett steg i.. accepterandet.  
 
Jag undrar om du någon gång kände likadant; att livet liksom är så skört och att man själv är så skör och att minsta lilla kan rucka på den lilla balans man skapat för att lyckas ta sig igenom vardagen? 
Som om världen skulle gå under om jag gjorde fel någin gång (vilket jag förövrigt gör ganska ofta i min tankspridda vardag)?
Jag undrar om du kände likadant, och jag undrar vad du gjorde för att klara av det? Vad är receptet? För att klarar lovet. Framförallt, att klara av när liv släcks runt omkring en. Du borde ju veta som förlorade båda dina män i hemska sjukdomar. Men jag förstår inte hur du kunde leva vidare och hur du klarade av att Ge? Jag känner att jag bara tar. Tar energi som jag förbrukar och utan att ge igen. För jag har inget att ge. Jag är så tom att det ekar om mig, jag lovar. 
 
Jag måste vända detta, men jag vet inte hur. Vad gör man? Hur gör man? Tidigare så sket jag fullständigt i vad andra tyckte och tänkte, men det känns som om jag blir mer och mer ömtålig för varje dag som går. Vad andra tänker och tycker uppfyller hela mig, jag begränsar mig för att jag är rädd att inte passa in, att inte vara "normal", att uppfattas som konstig. Det är helt knäppt att jag håller på så här... 
Så mycket jag vill uppnå, men jag är inte där. Och ju mer jag vill uppnå desto högre blir kraven och ju mer slår jag knut på mig själv och gör det än mer omöjligt. 
Pappa och jag är inte vänner än. Jag känner att jag måste stå upp för Mig. Jag har inte gjort något fel och till och med den skruttigaste självkänslan känner att mer kan den inte trampas på. Men det skaver illa. Att vara ovän med någon äter energi på ett destruktivt sätt. Inte bra alls. 
 

20121124

Farmor, 
Nog för att du hade inflytande när du fanns här alldeles livs levande bland oss, men jag kan garantera att du verkligen rör om i grytan än.
Pappa håller nog på att få ett nervöst sammanbrott av att städa ur din lägenhet samtidigt som han får ta diskussioner om orättvisan i att du och jag hade så fin kontakt jämfört med de andra barnbarnen. Det känns som att jag blir straffad för att du och jag var så nära, jag blev inte ens tillfrågad att komma och ta farväl av din lägenhet..
Pappa och jag bråkade i telefon i morse, det var inte trevligt kan jag lova. Han sa att jag spelar offer hela tiden och att det är tröttsamt. När jag bad om ett konkret exempel var det endaste han kunde komma med att jag ringde runt till familjen när jag blivit bestulen på alla mina värdesaker på gymmet. Men var jag inte ett offer då? Eller? Jag frågade honom om jag skulle låtit bli att ringa och istället sitta ensam. Han svarade ja. Jag bad honom dra åt helvete. Han sa att jag kunde göra detsamma. Sen la vi på. Otroligt vuxet och genomtänkt. Inte. Jag fattar att han är pressad men jag fattar inte att han tar ut det på mig. 
Nu känner jag mig bara ledsen och trött, har inte gjort någonting av mening idag, bara legat helt apatisk i sängen, orkar inte med mer nu. Sen du försvann är det som att vi alla famlar omkring i ett känslomässigt kaos utan kompass.

20121123

Farmor, 
I gränslandet mellan sorg och överlevnad trevar jag mig fram, eller snarare stakar jag mig hackigt fram på darriga ben. Dagarna går och fylls med intryck, men jag känner mig som immun och liksom inte tillhörande, som om jag är i en alldeles egen liten grå bubbla..
 
I förrgår fyllde jag år, det märktes inte. Jag var på jobbet som vanligt, jag blev inte uppvaktad. Jo, visst skrev folk glada hurrarop på min facebook-sida, och visste skrev ett par vänner ett par mail. Men annars var det precis som vanligt. Jag gick till gymmet (ballet fit) och sen åkte jag hem. Inget särskilt. Men på kvällen översköljdes jag av en sådan sorg, en så stark känsla av att vara ensammast i hela världen, ingen som bär upp mig, jag på ett stormigt hav utan flytväst. Och sen insåg jag att det är jag själv som gör mig själv ensam. Jag isolerar mig, jag säger nej till att bli uppvaktad, jag förnekar mig att bli omtyckt och ompysslad. För att jag hatar mig själv och inte tror att jag förtjänar bättre. Nej jag hatar inte mig själv hela tiden, men jag intalar mig att det inte är någon som vill vara med mig, och det blir självuppfyllande när jag drar mig undan och gör mig omöjlig. Du kunde få mig att känna mig skinande och speciell. Till dig kunde jag komma och känna mig fin. Och nu är du inte här, och jag borde ta med mig den där känslan igen men bara kan inte, vad gör jag för fel? Jag sitter fast i ett dike fyllt av tankegyttja och jag kommer inte upp för egen maskin, som om jag står och trampar och trampar samtidigt som jag sjunker längre ner i gyttjan. 
 
I vilket fall som helst, igår bestämde jag mig för att göra ett försök till att ta mig upp genom att gå till gymmet och träna med bastu som belöning. Träningen är det som håller mig flytande, på gymmet skingrar jag tankarna och blir inte knäpp av allt som snurrar runt där uppe. Det börjar synas för det är många som säger att jag gått ner i vikt. Så, receptet på effektiv viktnedgång är helt klart några skopor sorg blandat med stress och tankesnurr.. 
Innan gymmet pratade jag med mamma som faktiskt verkligen ville fira min fördelsedag (och stod på sig när jag konstrade som jag alltid gör, som om jag måste trotsa det faktum att någon tycker om mig, helt stört), och vi bestämde att jag skulle åka till henne idag efter jobbet. Och det kändes faktiskt bra. Hon beställde tårta. Köpte ett par presenter. Och gjorde verkligen allt hon kunde från sitt lilla hörn för att det skulle bli en bra dag i dag. 
 
Men så var jag alltså på gymmet igår, och när jag är klar med klassen så går jag upp till omklädningsrummet för att upptäcka att någon brutit sig in i mitt skåp. Pengar, telefon, kontokort, nycklar, kalender, busskort; ja allt var bara borta! Jag blev helt chockd, hur kan man bara gå in och bryta upp lås på det där sättet? Jag kunde inte sova inatt eftersom jag var rädd at någons skulle ta sig in med nycklarna, och jag känner mig så fruktansvärt kränkt. Vad är meningen med allt detta farmor? Hur mycket ska man klara av att ta innan man helt faller igenom och bara lägger sig ner och ger upp? Måste allt vara en fight som man ska överleva hela tiden? Jag orkar inte mera. Från min lilla grå bubbla så känns det som att jag även om jag skulle vilja inte kan slå hål på den på egen hand och ta mig upp. För vad jag än gör så händer det en massa skit hela tiden. 
 
Kommer du ihåg när jag skulle till Holland för att söka jobb och fick sitta i häktet en hel dag för att någon hade gett mig en falsk 50 eurosedel, och polisen trodde jag var en bedragare? Eller för att inte tala om Thailand, när ja åkte dit efter allt jobbigt som hände i hemma för att få fokuser på Mig en stund och hamnar mitt i tsunamin? Eller åker upp till Kebnekaise för att få lugn och ro och hamnar mitt i en flygkrasch? Eller när jag varit på apoteket i city och är ett par hundra meter från bilen som sprängdes av självmordsbombaren förra året? Är det inte väldigt konstigt att just jag hamnar i dessa situationer jämt? Utan att jag egentligen gör något, det är saker som är utom min kontroll. Till det kan jag lägga till att bli av med alla sina värdesaker på gymmet nu också. Jag blir nästan rädd och undrar vad nästa grej ska bli. Du finns inte här längre, så bland det värsta som kan hända har redan hänt. Jag bara undrar hur jag ska bete mig för att överleva när det verkar som att det är så mycket som ska drabba mig hela tiden. Jag yoga, jag äter nyttigt, jag försöker vara snäll mot mina medmänniskor, vad kan jag mer göra? Om kharma existerar som det säkert gör på massor med plan så måste det var en väldigt stor läxa jag måste lära mig från tidigare liv.. jag vet inte, jag bara önskar mig lugn och ro och harmoni...

20121115

Saknaden. Känslan vi hade,  att vara du och jag mot och med världen. Är övermäktig och jag vill bara lägga mig under täcket och inte kliva upp. Inte idag i alla fall..Men life is going on i sin still vardagslunk; kläder ska tvättas, kroppen ska gymmas och jobbet ska bli gjort.. konstigt att allt fortsätter som vanligt när ingenting egentligen längre är som vanligt förutom de där vardagsdaskiga rutinerna.

kväll

Hej igen, 
bara några rader till så här på kvällskvisten.. 
Pappa ringde, de har städat ur din lägenhet idag, delat upp grejer och så. Det verkar som att det har gått bra, och till och med jag kommer att få ett par av dina saker, bland annat ett tavla som du har målat. Det känns fint att få något som du har skapat. Jag hade faktiskt inte förväntat mig att ens bli tillfrågad, ja du vet ju hur det har varit tidigare. 
Jag har lovat mig själv att inte gå in i någon konflikt över huvud taget gällande dina pinaler; det är liksom så futtigt jämfört med hur viktig du har varit för mig. För mig är det viktigast; att jag vet inom mig vilken stor plats du har haft (och har) i mitt liv, och det motsatta, att du brydde dig så mycket om mig. 
Det är sådana relationer man ska vårda ömt, de växer inte på träd. 
 
Jag önskar att jag en dag träffar någon att leva med som jag kan känna mig trygg och "hemma" med, sådär självklart du vet. 
Det finns faktiskt en person som jag känner så inför (ja M du vet), men han bor inte i Sverige och han vill inte leva med mig heller för den delen så där faller ju hela grejen.  Men jag önskar att det kunde vara annorlunda, samtidigt som jag blir trött på mig själv, för man kan väl inte bara gå och hoppas på att det ska bli annorlunda hela livet, man måste GÖRA annorlunda för att det ska hända någonting. 
Men om man älskar någon så djupt och mycket och man ändå anar att det inte kommer att bli han och jag för att han antagligen
1) inte är förmögen eller
2) inte vill eller
3) inte vågar
så är det ju en ganska destruktiv grej att ägna sig åt, är det inte? Men hur ska jag bryta det? Det man känner är ju det man känner. Jag VILL INTE vara med någon annan än honom, men ändå så vet jag att genom att jag känner på det sättet så finns det en risk att jag får leva själv resten av livet. 
Det här har vi blött och stött tidigare, som du ser så är det no progress.. 
Det är vid sådana här grubblerier som det var så otroligt skönt att prata med dig farmor, för du FÖRSTOD mitt dilemma och tog det på allvar samtidigt som di fick mig att inte ta mig själv på så himla stort allvar. Livet pågår nu, och kanske borde jag ägna mig åt att LEVA istället för att sitta och grubbla bort det som jag gjort alltför länge. 
 
 
 

20121111

Farmor,
Det blir så himla tydligt när jag är ute och promenerar att du inte finns här. Att jag inte kan ringa dig och småprata. Försöker erinra mig vad vi pratade om alla dessa långa och många samtal. Oftast var det mest struntflams om vardagliga saker, men ibland hände det att vi pratade om jobbiga saker, både sådant som var jobbigt för dig, och sådant som jag hade det jobbigt med. Farmor, du var min ventil, utan dig skulle jag inte klarat av att sålla i alla frågetecken och alla val som man hela tiden tvingas göra vare sig man vill eller inte. Och det är därför jag skriver till dig fastän du inte är här kroppsligen. Du får fortsätta vara min ventil ändå, jag hoppas verkligen inte att du tar illa upp.
 
Denna helg har varit så lugn, jag är näst intill apatisk fast ändå inte. Jag vill bara sitta själv med mina tankar, även om det ibland känns som att jag är helt tömd på både tankar och sorg. Kände du så här när dina älskade dog? Blev du också som förlamad ända in i själen? Som om ingenting annat känns vesäntligt? Jag ska inte vara arg eller ledsen på dig, för det har jag ingen rätt att vara, så mycket som du har gjort för mig. Men jag är arg på Livet. Att det måste ta slut för alla någon gång, och att den som lämnar för sitt livs resa lämnar en skara förvirrade stackare efter sig som måste försöka lära sig att leva utan den personen, what's the point liksom? Och jag är ju verkligen inte den första att bli lämnad på det här sättet, det händer ju hela tiden, precis som att det föds männsikor hela tiden. Men när sorgen och saknaden drabbar en själv, så förstår man verkligen hur stark kärlekens kraft är, och hur viktiga en del personer kommer att bli för en...
Jag är så glad över att vi pratade om de här sakerna; att jag faktiskt SA till dig hur viktig du är för mig, hur mycket du betyder för mig. 
 
Jag är ensam. Och jag har själv delvis försatt mig i ensamheten. Precis som att vara snäll så är att vara ensam ett val man gör, inte sant? Men ibland känns det som att jag väljer att vara ensam för att jag inte vågar tro på att jag kan bli älskad helt och fullt ut av någon annan. Och då kör jag hela den där "ensam är stark"-grejen, fast egentligen är det ju inte alls vad jag vill.. 
Familjen har ju alltid haft en överdimensionerad betydelse för mig, kanske för att just den konstallationen inte fungerade när jag var liten.. Familjen är mitt allt och ändå har jag inte skaffat mig någon egen, är det inte märkligt?
 
Förutom du farmor, så var hela min uppväxt en rad av vuxna som  lämnade och övergav mig, och jag var tvungen att acceptera eftersom jag bara var ett barn och inte hade något val. 
Ingen lämnade ju  mig för att vara elak egentligen, omständigheterna bara var sådana, med skilda föräldrar och en psykisk labil mamma så var det ju så ofta som jag var tvungen att vara "vuxen" och "förstå" varför de vuxna inte agerade som vuxna, och varför jag var tvungen att agera mamma. 
Jag trodde hela min tonår att det var mitt fel att mamma var sjuk, för att jag var ett sådant hemskt barn. Jag kommer ihåg när jag sa det till dig och du blev helt förfärad. Du var den första jag berättat för om hur jag tänkte och kände, och du var den första som bekräftade att det inte var så. 
Hade jag inte haft dig att bolla med under dessa år, en kvinnlig föreblid som var stadig, trygg, OCH lyssnande, ja då vet jag inte vad det hade blivit av mig. Antagligen inget bra. 
 
Jag är så oerhört tacksam farmor för att du har funnits i mitt liv. Du kommer alltid att finnas i mitt liv som en viktig inspiration och tröst. Just nu skulle jag bara vilja lyfta luren och höra din röst, ditt pilemariska skratt.. 
 
Under begravningen slöt jag ögonen och då var det som ett starkt, starkt gult ljus som bländade mig fast jag hade slutna ögon, var det du? Jag vill tro att det var du som gav mig ett tecken på att allt är ok med dig, att du håller ställningarna där uppe.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback
RSS 2.0